Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min luettu

Kevät on jo melkein täällä: sen tuoksun voi jo miltei tuntea ilmassa. Ensimmäiset uskaliaimmat kukat alkavat jo kukkia. Mikä voisi olla parempi tapa juhlistaa uuden elämän alkamista ja uudistumista kuin nauttia Euroopan hurmaavimmista ja kauneimmista puutarhoista! Tutustu mahtipontisiin palatseihin veistoksellisine pensaineen ja puineen, koristeellisine suihkulähteineen ja salaisine sisäpihoineen tai sukella Euroopan suurimpaan ja väriloistossaan kylpevään tulppaanitarhaan. Listasimme tähän Euroopan kuusi uhkeinta puutarhaa, joihin on ihana eksyä.


1. Saksa – Potsdam, Sanssouci Palace

Jos suunnittelet vierailua Berliiniin keväällä tai kesällä, päiväretki Potsdamiin on hauskaa ajanvietettä niin nuorille kuin vanhemmillekin. Brandenburgin pääkaupunki on jo itsessään kulttuurinen ja historiallinen helmi, jossa ovat asuneet niin Preussin kuninkaat kuin Saksan keisarikin vuoteen 1918 saakka. Sen tunnetuin nähtävyys on kuitenkin Schloss Sanssouci, joka oli aikoinaan kuningas Fredrik II:n yksityinen pakopaikka ja joka julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1990.


Puutarhojen ympäröimää Sanssoucin palatsia kutsutaan usein ”Saksan Versaillesiksi”, ja täällä näet, miksi. Puisto on paitsi valtavan kokoinen, mutta myös sen ainutlaatuiset maisemat, upeina rönsyilevät viinitarhat, salaiset sisäpihat, joissa pulppuaa eteerisiä suihkulähteitä, monenlaiset kasvit ja unenomaisen pitkät käytävät tekevät kävijään suuren vaikutuksen. Puiston tarkoituksena on tarjota inspiraatiota ja rentoutusta, mistä kertoo myös sen ranskankielinen nimi ”sans souci”, joka tarkoittaa ’ilman huolia’. Potsdamiin pääsee Berliinistä helposti S-Bahnia pitkin, ja se sopii oivallisesti päiväretken tai rentouttavan viikonloppuloman viettämiseen.


2. Italia – Toscana

Onko olemassa taianomaisempaa paikkaa kuin Toscana keväällä? Keväällä Toscanan kumpuilevat kukkulat peittyvät kukkiviin punaisiin unikoihin ja villikukkiin, joten se on mitä idyllisin matkakohde kaikille aisteille. Kevät on myös herkuttelukierrosten ja ruoka- ja viinifestivaalien luvattua aikaa. Jos matkustat Toscanaan, haluat varmasti myös nauttia hyvästä ruoasta. Monia näistä tapahtumista järjestetään Chiantin viinialueella: Sagra delle Frattaglie tarjoaa tilaisuuksia maistella perinteisiä toscanalaisia herkkuja, kun taas Sagra del Cinghiale e del Tortello Mugellossa on puolestaan villisialle ja paikalliselle käsintehdylle erikoispastalle pyhitetty festivaali.

 

Puutarhoja ja kukkia rakastavalle on myös tarjolla lukuisia käyntikohteita. Kierroksen voi aloittaa 12 upealta puutarhojen ympäröimältä Medicin huvilalta, jotka on nimetty Unescon maailmanperintökohteiksi vuonna 2013. Jos visiittisi Firenzessä kestää vain lyhyen aikaa, vieraile Palazzo Pittin renessanssipalatsin takana viheriöivässä Giardino di Bobolissa, joka on yksi maailman suurimmista ja eleganteimmista italialaistyyppisistä puutarhoista.


3. Ranska – Fondation Claude Monet, Giverny

Kävelyä Claude Monet’n puutarhassa Givernyssä voisi kuvailla kävelyretkenä suoraan mestarin impressionistisiin maalauksiin. Kulje pienten kävelysiltojen ylitse värikkäiden kukkien peittämien holvikaarien alitse ja ihastele lumoavia heijastuksia vesipuutarhassa. Tämä taianomainen kohde vie sinut aikamatkalle menneisyyteen!

 

Puutarhat ovat taiteilijan itsensä suunnittelemia, sillä hän antoi puutarhurilleen tarkat piirustukset ja ohjeet tiettyjen kasvien istuttamiseen. Giverny on täydellinen kohde päiväretkelle, sillä se sijaitsee vain 45 minuutin junamatkan päässä Pariisista. Hyppää mahdollisimman aikaiseen junaan, jotta ehdit nauttimaan ihanista puutarhoista ennen väkijoukkoja. Puutarha on avoinna 22.3. alkaen.


4. Alankomaat – Keukenhof


Myös ”Euroopan puutarhana” tunnettu Keukenhof on yksi maailman suurimmista kukkapuutarhoista. Puisto on erityisen kuuluisa valtavasta määrästään erilaisia tulppaanikasveja, joita on peräti 800 eri lajiketta. Puutarhassa kukkii ällistyttävät yli seitsemän miljoonaa tulppaania joka vuosi. Alankomaiden eteläosassa Lissessä sijaitseva puutarha on vain alle tunnin junamatkan päässä Amsterdamista, ja sinne pääsee jopa suoraan Schipholin lentoasemalta omalla puutarhabussilla. Tämän täydellisen päivämatkan aikana voit nauttia iloisesta kevättunnelmasta: kiertele ihastuttavissa kukkivissa puutarhoissa, ylitä viehättäviä kanavia ja ohita perinteisiä hollantilaisia tuulimyllyjä. Keukenhof on avoinna 21.3.–19.5.

 

5. Englanti – Hampton Courtin palatsin puutarhat

Englannissa on luonnollisesti lukemattomia kuninkaallisia puutarhoja, tiloja, puistoja, kasvitieteellisiä puutarhoja, hovipuutarhoja sekä linnojen ja kartanoiden ympärillä viheriöiviä puutarhoja. Niiden joukosta on vaikea valita sopiva käyntikohde, sillä ne kaikki ovat ainutlaatuisia ja kauniita omalla uniikilla tavallaan. Hampton Courtissa on kaikkien aikojen vanhin säilynyt, 1700-luvulta peräisin oleva pensaslabyrintti. Kuningas Henrik VIII valvoi tämän barokkityylisen puutarhan muotoilua, ja sen majesteettinen uljaus on tallella yhä tänäkin päivänä. Hampton Courtin palatsiin on hyvät junayhteydet Lontoon keskustasta.6. Ranska – Pariisi

Puutarhojen luettelo ei olisi täydellinen ilman kaikista ikonisinta kevään merkkiä, kirsikankukkien kukintaa. Missä romanttisessa ja kuuluisassa kaupungissa kirsikankukkien hehku ja väriloisto ovat vertaansa vailla? Valon ja rakkauden kaupungissa, Pariisissa, näet sen upeimmillaan. Tästä ihastuttavasta luonnonilmiöstä voi nauttia muun muassa Eiffel-tornin, Champs de Marsin, Notre-Damen ja Champs-Élysées’n ympäristössä.

 

Jos etsit täydellistä puutarhaelämystä, suuntaa Jardin du Luxembourgiin, Luxemburgin puistoon, joka on yksi kuuluisimmista julkisista puutarhoista Pariisissa. Vehreät nurmikot, koristeelliset patsaat, Grand Bassin -lampi ja kauniisti muotoillut puutarhat ovat kuningas Henrik IV:n vaimon, Maria de’ Medicin 1600-luvulla suunnittelemia. Täällä voit rentoutua tai chin tai joogan parissa, seurata shakkiottelua tai nauttia herkullisesta piknikistä lämpöisessä kevätauringossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP