Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min luettu

Sinun ei tarvitse jättää rakasta Pohjolaa voidaksesi kokea vaikuttavia luontoelämyksiä. Norjan korkein vuori, maailmankuulu tulivuori, historiallinen rajavyöhyke tai kelluva sauna keskikesän yössä – valitse oma suosikkikohteesi!

 

Norjan korkein vuori ja olympiakylä

Lennä Osloon ja aja vuokra-autolla pohjoiseen kohti Norjan korkeinta vuorta, Galdhøpiggenia. Kahden tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Lillehammer on mukava pysähdyspaikka niin kesällä kuin talvella, sillä kaupungin entinen olympiakylä tarjoaa paljon tekemistä vuoden ympäri. Talvella hiihto ja laskettelu ovat täällä suosittuja ajanvietteitä, ja kesäisin maisemista voi nauttia hevosen selästä käsin. Voit myös vetää jalkaasi vaelluskengät ja kavuta Norjan korkeimmalle vuorelle!

 

Galdhøpiggenin huipulle johtaa kaksi reittiä, yksi lähtee Juvashyttasta ja toinen Spiterstulenista. Reitti Juvashyttasta on huomattavan paljon lyhyempi ja kulkee jäätikön halki, joten tälle matkalle on syytä ottaa mukaan opas. Spiterstulenista lähtevä reitti on pitempi, alkaa matalammalta ja on hiukan haastavampi jyrkkine rinteineen ja isoine kivineen. Jalkaan kannattaakin siis valita tukevapohjaiset kengät ja varautua siihen, että osa reitin varrella olevasta maastosta on lumen peitossa ympäri vuoden. Jos pidät pieniä taukoja, nousu huipulle kestää noin 4,5–5 tuntia, ja paluumatka alas noin 2,5 tuntia. Tälle reitille voit lähteä hyvin ilman opastakin, sillä reitti on merkitty koko matkalta. Täällä olet harvoin aivan yksin, sillä tämä polku on suosittua ulkoilualuetta. Vuoren huipulla sinua odottavat lisäksi huikaisevat maisemat ja retkeilymaja, josta saat uutta energiaa paluumatkalle.

 

Neljän päivän vaellus ja Joulupukin tapaaminen

Lennä Rovaniemelle ja suunnista Venäjän rajalla sijaitsevaan Oulangan kansallispuistoon, jossa voit lähteä 82 kilometrin mittaiselle Karhunkierrokselle. Se on yksi kaikkein suosituimmista vaellusreiteistä, ja retki vaihtelevassa maastossa kestää kaikkiaan neljä päivää. Matkan varrelta löytyy niin autiotupia kuin vuokramökkejä, mutta kaikkein luonnonläheisimmän elämyksen saat nukkumalla teltassa. Ympärivuotisesti hoidettuja nuotiopaikkoja on yllin kyllin, ja välineitä vaellukselle voi myös vuokrata. Lue lisää osoitteesta.

 

Jos neljän päivän vaellus tuntuu liian pitkältä, patikoi vain osa reitistä. Vaeltaa voi ympäri vuoden, mutta talvella liikkuminen on vaativampaa. Paras aika nauttia luonnosta onkin touko- tai syyskuu, jolloin poluilla on myös rauhallisempaa.

 

Rovaniemellä vieraillessa kannattaa myös tervehtiä Joulupukkia, jonka pajassa käy vilinä ja vilske 365 päivää vuodessa. Tänne ovat kaikki vierailijat aina tervetulleita! Kotimaan loma ei myöskään ole täydellinen ilman saunomista. Vuokraa saunalautta, lähde Ounasjoen laineille ja korkkaa kesä kastautumalla virkistävässä vedessä keskiyön auringon aikaan.

 

Sotilaiden jalanjäljissä, suklaata taskussa

Lennä Kööpenhaminaan ja suuntaa mantereelle. Gendarmstien on suosittu vaellusreitti aivan Saksan rajan tuntumassa. Sen alkupiste on kolmen tunnin automatkan päässä Kööpenhaminasta. Puolimatkassa on Odense, joka on täydellinen pysähdyspaikka keskellä Fynin saarta. Useimmat yhdistävät Odensen marsipaaniin, mutta täällä hyvää oloa eli ”hyggeä” on tarjolla muutenkin. H. C. Andersenin kotikaupunkina tunnetussa Odensessa on kirjailijan elämäntyötä esittelevä museo, 1850-luvulta peräisin olevia rakennuksia ja puutarhoja, mukulakivillä päällystettyjä kujia sekä tori, jossa on mukava nauttia kesäauringon säteistä. Kun olet herkutellut kylliksi Odense Chokoladehusin suklaalla, on aika jatkaa matkaa etelään historiaa, kulttuuria ja elämyksiä yhdistävälle neljän päivän mittaiselle kierrokselle, joka vie sinut Tanskan ja Saksan väliselle rajalle.

 

Gendarmstien on jaettu neljään osaan, joista jokaisessa on aivan omanlaisensa luonto. Jos päätät vaeltaa koko reitin, voit kulkea yhden osan jokaisena päivänä. Voit myös aloittaa reitin haluamastasi kohdasta ja liikkua vain ranta- tai vuoristomaisemissa. Tottumattomammalle eränkävijälle tämä osuus tarjoaa kaikkein mukavimman luontoelämyksen, sillä reitin varrella on runsaasti hotelleja ja majataloja.

 

1800-luvun alusta alkaen raja on muuttunut salakuljetuksen, sotien ja tunkeilijoiden vuoksi, ja vaellusreitillä onkin nähtävissä monin paikoin jälkiä historian tapahtumista. Majoitu mukavasti jossakin reitin varrella sijaitsevista hotelleista, tai jos haluat kokea täydellisen luontoelämyksen, ota mukaan teltta ja pysähdy välillä nuotiopaikoilla. Matkalla kuljet myös useiden kylien ja kaupunkien läpi, joten mahdollisuuksia täydentää muonavarastoja riittää yllin kyllin. Ja jos energia uhkaa loppua kesken matkan, aina voit myös nauttia täyttävän kolmen ruokalajin lounaan jossakin seudun ravintoloista.

 

Energiaa Game of Thrones -maistelumenusta

Lennä Reykjavíkiin ja valmistaudu neljän päivän seikkailuun villissä erämaassa. Se käy parhaiten elegantisti suunnitellussa ja mukavassa hotellissa, joka keskittyy ekologiaan ja kestävyyteen. Hotelli Eyja sijaitsee Reykjavíkin sydämessä, lähellä ravintola Dilliä, joka tarjoaa esimakua siitä luonnosta, jota olet lähdössä tutkimaan. Keittiömestari Gunnar Karl Gislason loihtii Islannin ja muun Pohjolan parhaista raaka-aineista erilaisia maistelumenuja, jotka johdattavat sinut tähän unohtumattomaan luontoelämykseen.

 

Kun haluat viettää aktiivisempaa lomaa, aja 2,5 tuntia itään kohti Landmannalaugaria , jossa pääsetLaugavegur-reitille. Tämä suosittu reitti kulkee Game of Thronesin maisemissa, ja matkan varrella on sekä helpompia että vaativampia osuuksia. Koe Landmannalaugarin kuumat lähteet, vaella Islannin ylämailla ihaillen näkymiä jäätiköille, näe maailmankuulu tulivuori Eyjafjallajökull lähietäisyydeltä ja päätä vaelluksesi vehreään laaksoon Thórsmörkin vuorijonon juurelle.

 

Koko Laugavegurledenin 75 kilometrin pituinen vaellus kestää neljä päivää, ja voit yöpyä teltassa tai mökeissä matkan varrella. Kun suunnittelet matkasi hyvin, sinun tarvitsee vain varata mukaasi reppu yhden päivän tarpeisiin, sillä loput matkatavaroista kuljetetaan mökkien välillä. Paras aika nauttia vehreästä luonnosta on kesäkuusta syyskuuhun.

 

Valitse oma suosikkireittisi tai lähde rohkeasti seikkailuun summamutikassa! Kaikki reitit tarjoavat varmasti unohtumattomia elämyksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP