Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min luettu

Syksyssä on jotakin aavemaista: halloween, pyhäinpäivä ja synkät ilmat. Miksi et siis lähtisi lomalle ja ottaisi kaameudesta kerralla kaikkea irti? Listasimme Euroopan seitsemän pelottavinta paikkaa, jonne kannattaa ottaa mukaan luotettavaa matkaseuraa. Tartu toveria tiukasti kädestä ja sukella seikkailuun!

 

Aavemaiset unohdetut lapset

Lapsissa ja lastenkodeissa on jotakin karmivaa. Château Miranda sijaitsee Cellesissä, Luoteis-Belgian maaseudulla. Aina vuoteen 1990 saakka pientä linnaa muistuttava rakennus toimi lastenkotina, minkä jälkeen se hylättiin ja jätettiin hiljalleen rapistumaan. Salamanisku kattoon kurjisti linnan kuntoa entisestään, ja ne harvat, jotka ovat uskaltautuneet käymään paikan päällä, ovat kertoneet aavemaisista huoneista, joiden lattioilla lojuu rikkinäisiä nukkeja ja leikkikaluja. Jos siis etsit täydellisiä kulisseja kauhuelokuvalle tai haluat vain yksinkertaisesti tuntea olevasi elossa, suuntaa seuraavaksi Belgiaan!

 

Täällä et uskalla ottaa nokosia

1200-luvulta peräisin oleva Zvíkovin linna kohoaa ylhäisessä yksinäisyydessään niemimaalla Zvíkovské Podhradíssa Tšekin tasavallassa. Se on liitetty historian saatossa pelottavan usein yliluonnollisiin tapahtumiin. Linnan korkeassa tornissa on todistettavasti tapahtunut kummia: kamerat ovat lakanneet toimimasta, elävä tuli on syttynyt ja sammunut itsekseen ja jopa eläimet ovat käyttäytyneet oudolla tavalla. Erään vanhan legendan mukaan se, joka nukkuu linnassa yön, tulee kuolemaan vuoden sisällä. Ehkä juuri tämän vuoksi linnaan ei ole koskaan suunniteltu sen suuremmin hotellitoimintaa.

 

Tarot-torni Portugalissa

Lounais-Portugalissa sijaitseva Regaleiran palatsi, Quinta da Regaleira, on hurmaava rakennus, joka on hyväksytty Unescon maailmanperintöluetteloon ”yleismaailmallisesti merkittävänä kohteena”. 1800-luvulla rakennettu ja tänä päivänä yhtenä Portugalin suosituimmista matkailukohteista tunnettu palatsi suorastaan huokuu aavemaista lumovoimaa. Linnan alueella on muun muassa kaunis mutta varsin karmaiseva goottilaiskappeli torneineen ja groteskeine patsaineen. Jos kävelet hiukan syvemmälle puistoon, näet mystisiä, alkemiaan ja vapaamuurareihin liittyviä symbolisia monumentteja sekä monimutkaisia luolastoja, tunneleita ja pulppuavia lähteitä. Myytin mukaan maanalaisilla tunneleilla ei ole mitään tekemistä kaupungin vesijärjestelmien kanssa; sen sijaan ne on yhdistetty salaperäisiin Tarot-kortteihin liittyviin rituaaleihin ja ennustamiseen.

 

Haudanvakava Pariisi

Pariisi on maailman romanttisin kaupunki – niin ainakin voisi luulla. Pinnan alta paljastuu kuitenkin jotakin aivan muuta kuin samppanjaa ja iltakävelyjä Seinen rannalla auringonlaskun aikaan. Etenkin 14. arrondissementti kätkee alleen synkkiä tarinoita. Salaisia tunneleita on kaivettu ympäri kaupunkia, mutta sisäänkäynti varsinaisiin katakombeihin löytyy Luxembourgin puiston alta. 1700-luvun lopussa kaupunkia riivasi kulkutauti, minkä jälkeen ruumiita alettiin haudata puistoalueen alle. Nykyisin katakombeissa järjestetään opastettuja kierroksia, joiden aikana voi kuulla ja nähdä palasen historiaa. On kuitenkin paikallaan muistuttaa, että täällä ei kannata sujauttaa mitään omaan laukkuunsa. Kaikkien vierailijoiden laukut tutkitaan, ja näpistelijät joutuvat oikeuden eteen. Kiusaus ottaa matkamuisto mukaan on suuri, mutta asia on haudanvakava.

 

Rituaaleja Roomassa

Romanttisina pidetyillä kaupungeilla tuntuu olevan lähes poikkeuksetta myös synkkiä salaisuuksia. Herkullisesta pastastaan kuuluisalla Roomalla on Pariisin tavoin viehättävä maine, joka tahriintuu viimeistään Santa Marian kryptassa. Valtavan Santa Maria della Concezione dei Cappuccinin katedraalin yhteydessä on kellarihuone, jonka 1600-luvulla kirkkoon muuttaneet munkit rakensivat leposijaksi mukanaan tuomilleen kuolleille. Se, miksi he järjestivät kaikkiaan 10 000 luurangon osaa asetelmiksi kattoon ja seinille, on arvoitus. Ehkä vastausta voi etsiä kappeliin kaiverretusta tekstistä ”Hodie mihi. Cras tibi.”, joka tarkoittaa ”Tänään minä, huomenna sinä”. Kaiken hauskanpidon ja lomailun keskellä vierailu kapusiinikryptassa on yhtä aikaa valaiseva, mieleenpainuva ja karmaiseva!

 

Yö tyrmässä

Jos olet aina miettinyt, millainen tunnelma vallitsi aikoinaan neuvostoajan vankiloissa, olet löytänyt etsimäsi. Liepājan kaupungissa Liettuassa sijaitseva Karostan vankila toimii nykyisin museona ja tarjoaa majoitusta vanhoissa vankityrmissä. Sotilasunivormuun pukeutuneet oppaat takaavat painajaismaisen kokemuksen, ja jos haluat työstää ahtaan paikan kammoasi tai pimeän pelkoasi, voit kokeilla nukkua yösi ”mustassa sellissä”, jossa vankeja pidettiin täydessä pimeydessä. Ennen kuin painut punkkaan, piipahda myös vankilan pihalla sijaitsevalla teloituspaikalla. Makoisia unia!

 

Sairaanhoitoa vanhaan hyvään aikaan

Oletko ollut viime aikoina tyytymätön nykyaikaiseen sairaanhoitoon? Suosittelemme siinä tapauksessa, että vierailet Lontoossa St. Thomas’ Churchin vanhassa leikkausmuseossa, joka tarjoaa asiaan hieman toisenlaista näkökulmaa. Täällä saat varsin selkeän kuvan siitä, kuinka leikkauksia ja hoitoja suoritettiin antiikin ajoista aina 1800-luvulle, ennen kuin käytettiin nukutusaineita tai huolehdittiin riittävästä hygieniasta. Tutki erilaisia lääkärin instrumentteja ja kuuntele tarinoita juotikkaiden käytöstä sekä muista opeista ja menetelmistä, joihin lääkärit kivenkovaan uskoivat. Museo on avoinna joka päivä ja sijaitsee St Thomas’ Churchin ullakkokerroksessa, lähellä London Bridgen etelärantaa.

 

Eihän se ollutkaan niin pelottavaa! Varaa siis kihelmöivää jännitystä huokuva lomasi jo tänään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP