Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 min luettu

Japanissa vieraillessasi voit tehdä lähes kaikkea. Ruokaile, shoppaile ja tutustu tekniikkaan, historiaan, perinteisiin sekä kaikkein viimeisimpiin villityksiin. Anna erikoisen ja alati muuttuvan paikallisen kulttuurin yllättää itsesi kolmessa suurkaupungissa.


Tokio

Jotta voit edes yrittää käsittää tämän japanilaisen megametropolin huumaavaa sykettä ja valtavaa ihmispaljoutta, aloita siihen tutustuminen Shibuya Crossingin risteyksestä. Kuuluisassa läpikulkupaikassa tungeksii ruuhka-aikaan yli 1 000 ihmistä samanaikaisesti – ja japanilaiseen tapaan, tietenkin törmäilemättä toisiinsa. Viereisen Starbucksin toisesta kerroksesta avautuu upea näkymä. Tilaa siis kahvi ja seuraa kaikessa rauhassa tämän tokiolaisten muodostaman elävän organismin toimintaa.

 

Shoppailupääkaupunki

Shibuyasta ei ole pitkä matka Harajukuun, shoppailun mekkaan, ja ehkä juuri siihen osaan Tokiota, joka on suurelle yleisölle kaikkein tutuin alue. Sen kävelykatujen varsilta löytyy miltei kaikkea. Katsele vaaleanpunaisiin tylliunelmiin sonnustautuneita teinejä Hello Kitty -laukkuineen tai tutki vintage-putiikkeja ja jäätelö- ja cup cake -baareja Takeshita-dōri-kadulla, jossa et voi välttyä kuulemasta, kuinka kaikki on kerrassaan ihanaa, japaniksi ”kawaii”!

 

Omotesandōlla tunnelma on sen sijaan hienostuneempi, ja täältä löytyy huippumuodikkaita sneakers-liikkeitä, tyylikkäitä kahviloita ja designer-putiikkeja.

 

Tekniikkafriikkien taivas

Hieman erilaisen shoppailuelämyksen saat tekniikkaan ja mangaan keskittyneessä Akihabaran kaupunginosassa. Täällä on tarjolla kaikkea retrovempaimista matkapuhelinten uusimpiin varusteisiin, jotka ovat hädin tuskin tulleet vielä markkinoille. Radio Kaikanin valikoimissa on mitä erilaisimpia vakoilulaitteita niin harrastelija- kuin ammattivakoojillekin. Jos olet hieman leikkisämmällä tuulella, poikkea monikerroksisessa, pelien ystäville suunnatussa Super Potatossa. Kolikkopelejä, Super Mario, Game Boy… tarjolla on vanhaa ja uutta iloisesti sekaisin kaikenikäisille himopelaajille.

 

20 000 puun varjossa

Kun haluat pitää pienen tauon kaikesta kilisevästä ja piippaavasta ympärilläsi, piipahda Shinjuku-gyoenin kansallisessa puutarhassa. Englantilaisten, ranskalaisten ja perinteisten japanilaisten puutarhojen yhteensä 20 000 puun joukosta, joista 1 500 on kirsikkapuita, löytyy varmasti sopiva soppi pienelle hengähdystauolle. Jos satut matkustamaan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa, ehdit juuri parahiksi kokemaan hanamin eli kirsikankukkajuhlan. Liity kierroksen lopuksi selfiekeppien kanssa piknikillä parveilevien tokiolaisten ja turistien joukkoon nauttimaan taianomaisen päivän tunnelmasta.

 

Kun nälkä yllättää

Tokiossa voi kokea monia erilaisia makuelämyksiä, mutta tässä on kolme kuuminta vinkkiämme:


Mouko Tanmen Nakamoto

Ravintolan omistaja Shirane toteaa: ”Tarjoilen koko Tokion tulisimmat nuudelit. Jos olet valmis haasteeseen, me opetamme sinut nauttimaan tulisuudesta, ja haasteen selvitettyäsi tulet olemaan ylpeä itsestäsi.” Tätä elämystä et voi kerta kaikkiaan jättää välistä!


Sushi Yoshitake

Tässä ravintolassa istut vain muutaman kymmenen senttimetrin päässä omasta keittiömestaristasi. Ravintolan filosofiana on tasapaino vieraan ja kokin välillä – sen on oltava täydellinen. Sääntönä on, että sinun tulee syödä sushi 30 sekunnin sisällä sen ollessa vasta valmistettua ja juuri leikattua. Täällä sushietiketti tulee väistämättä tutuksi, halusitpa sitä tai et. Peräti kolme Michelin-tähteä saaneessa ravintolassa kaiketi tiedetään, mistä puhutaan!


Nadeshinko

Matka Japaniin ei ole matka eikä mikään ilman aitoa teeseremoniaa. Nadeshinkossa pääset kokemaan koko elämyksen: sinut puetaan kimonoon ja käyt läpi seremonian makeisista teen siemailuun. Jos haluat varmistaa oman paikkasi, tee varaus hyvissä ajoin etukäteen.


Kioto

Kioto on Japanin geisha-kulttuurin keskus, ja Gionin alue on kaikkein perinteikkäin geisha-alue. Tämä monisatavuotinen perinne ja taidemuoto on kohdannut monia ennakkoluuloja, ja se on myös käsitetty vuosien saatossa väärin. Tavallinen virheellinen käsitys länsimaissa on, että geishat ovat prostituoituja, mikä ei pidä lainkaan paikkaansa. Geishaksi valmistuminen vaatii vuosien mittaisen koulutuksen eri taidemuodoissa, kuten tanssissa, musiikissa ja runoudessa. Geishat elävät yhdessä erityisessä talossa, ”okiyassa”, jossa nuoremmat ja kokemattomat ”maikot” oppivat geishojen taitoja vanhemmilta ”geikoilta”.

 

Yksityisen geisha-esityksen varaaminen on kallista, mutta joissakin ravintoloissa, esimerkiksi Gion Hatanakassa, voi nauttia illallista musiikin ja tanssiesityksen tahdissa.

 

Temppelien taikaa

Kioto on täynnä temppeleitä, ja monet niistä kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Niistä yksi on Saihō-jin temppeli. Sen ylpeys on fantastinen, sammaleiden peittämä ja sydämenmuotoinen puutarha, joka on perustettu jo vuonna 1339. Vierailu puutarhassa on varattava etukäteen mutta on sen arvoinen. Maaginen tunnelma on ikuistettu myös taiteilijoiden töihin, kuten esimerkiksi John Bauerin piirrokseen japanilaisesta maisemasta.

 

Kylpyyn!

Kuumat lähteet, joista käytetään nimitystä ”onsen”, ovat perinteinen tapa peseytyä ulkoilma-altaissa vuorten keskellä. Kurama Onsen sijaitsee puolen tunnin junamatkan päässä Kiotosta, ja jos päätät matkustaa sinne, retkeen kannattaa yhdistää vierailu Kurama-deran vuoristotemppelissä. Vuoristomaisemissa tehdyn kävelyretken jälkeen pulahdus lämpimään veteen on miltei uskonnollinen kokemus, etenkin, jos sää sattuu suosimaan. Täällä se tarkoittaa, että samaan aikaan sataa lunta!

 

Marmoroituna vai grillattuna?

Nälkäisten kulinaristien suosikkeja ovat ravintolat Gion ja Sou. Keittiömestari tarjoilee muun muassa Wagyu-härkää, jolle on annettu arvosana marmoroinnin perusteella. Lihan korkein laatuluokitus on A5. Nauti pihvistä, joka lähes kirjaimellisesti sulaa suussa, ja anna sommelierien valita sen kyytipojaksi parhaat viinit täydentämään elämyksesi.

 

Jos kaipaat hieman yksinkertaisempaa mutta silti herkullista ruokahetkeä, kokeile yakitori-kanaa Hitomissa. Ruokakaupan valmistiskin kuivat pienet vartaat ovat muisto vain, kun maistat avotulella grillattua kanaa ja muita herkullisia aineksia monella erilaisella kastikkeella ja lisukkeella höystettynä.

 

Maaginen loppuhuipennus

Kruunaa päiväsi hyvin ravistetulla cocktaililla L’Escamoteurissa, jonka ranskankielinen nimi tarkoittaa ’maagikkoa’ tai ’velhoa’. Baarin omistaakin Ranskasta kotoisin oleva aito illusionisti, jonka kerrotaan loihtivan toinen toistaan fantastisempia drinkkejä 1920-luvun yrttiapteekkia muistuttavassa miljöössä.  


Osaka

Aloita kiertomatkasi Japanin kolmanneksi suurimman kaupungin tavaratalosta Hep Fivesta – tai uskaliaammin suoraan sen katolta!  Ylhäällä sinua odottaa maailmanpyörä, jonka kyydistä saat kokonaisvaltaisen yleiskuvan kaupungista. Mikä ylevä tapa aloittaa ruokapainotteinen tutustumismatka!

 

Momofuku Ando Instant Ramen Museum

Tuovatko nuudelit mieleesi opiskelijaelämän ja marketista alle eurolla ostettavat pikapakkaukset? Hieman erilaisen kuvan kaupungista tarjoaa Instant Ramen Museum. Siellä tutustut Momofuku Andoon, joka keksi pikanuudelit vuonna 1958. Museossa on suuri näyttely, joka esittelee nuudelidesignia ja -pakkauksia eri aikakausilta, ja tietysti myös maisteluhuone sekä laboratorio, jossa voit luoda ikioman makusekoituksesi.

 

Japanilainen munakas

Jos nuudelien maut saivat veden herahtamaan kielellesi, poikkea lähimpään ravintolaan, jossa tarjoillaan paistettua ruokalajia, okonomiyakia.  Sanalla sanoen, jos pidät munakkaasta, tämä on sinun valintasi. Saat luonnollisesti itse valita täytteesi, mutta tyypillisimpiä aineksia ovat kananmuna, ankerias, mustekala, katkaravut, pekoni, juusto ja kimchi. Sinä valitset ainekset, ja keittiömestari paistaa ja tarjoilee annoksen, joka on kruunattu erilaisilla kastikkeilla ja majoneesilla. Okonomiyakia myyviä kioskeja löytyy monesta paikasta, mutta suosittu ravintola, jossa on lähestulkoon jatkuvasti jonoa, on Dōtonborissa sijaitseva Mizuno.

 

Viiltävän hyvä valikoima

Jos kokit ja heidän terävät veitsensä saivat sinut inspiroitumaan, poikkea Ichimonjissa, josta löydät kaikki tarvitsemasi välineet keittiöön – myös ne, joita et todellakaan tarvitse! Japanilaiset veitset ovat tunnettuja laadustaan, ja japanilainen teräs on käsitelty noudattaen vanhoja käsityöläisperinteitä, joilla veitsestä tulee täydellisen tasapainoinen. Ichimonjin valikoimissa on myös riisikulhoja, bambukoreja höyryttämiseen ja paljon muutakin japanilaiseen keittiöön kuuluvaa.

 

Vastustamattoman vastapaistettua

Japani on todellinen gastronominen keskus, joka on sushin lisäksi kuuluisa uskomattoman herkullisesta marmoroidusta pihvistään. Tunnetuin laatu on Kobe, mutta vähintään yhtä maineikas karjarotu on kotoisin Matsusakasta, joka sijaitsee kahden tunnin ajomatkan päässä Osakasta. Liha saadaan karjasta, joka juo öljyä ja jota myös hierotaan parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tätä herkkua tarjoillaan muun muassa ravintola Matsusakagyu Yakinikussa. Yksityiskohtaisen hienostuneella ruokalistalla kuvataan kunkin ruhon osan laadulliset ominaisuudet. Voit valita yli kymmenestä eri osasta oman annoksesi, joka sitten valmistetaan paistolevyllä suoraan edessäsi. Virkistä aterian lopuksi makunystyröitäsi yuzu-sorbetilla, jossa on käytetty aasialaista happaman makeaa sitrushedelmää.

 

Tämä on vain murto-osa kaikesta siitä, mitä Japani voi tarjota. Kiiruhda tekemään ja kokemaan loput itse!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP