Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min luettu

Missä päin maailmaa tahansa matkustammekin, jätämme aina oman hiilijalanjälkemme. Yhä useampi meistä matkustaa paitsi aiempaa kauemmas myös useammin, minkä seurauksena vaikutuksemme ympäristöön on entistäkin suurempi. Mitä voimme tehdä pienentääksemme tätä jalanjälkeä ja matkustaaksemme kestävämmin?

 

5 vinkkiä kestävään matkailuun

 

Hidasta.

Mitä siis voimme tehdä pienentääksemme tätä jalanjälkeä ja matkustaaksemme kestävämmin? Sen sijaan, että haalisit useita eri kohteita ja nähtävyyksiä matkallesi, valitse kohteeksesi ainoastaan yksi paikka ja rentoudu uudessa kodissasi rauhassa kokonainen viikko. Nauti ympäristöstäsi, aisti kaupunginosan tai pikkukaupungin paikallista elämäntyyliä ja hyödynnä julkista liikennettä. Tutustu paikallisiin ja heidän kulttuuriinsa kiireettömällä ja aiempaa kunnioittavammalla tavalla. Näin muodostat läheisemmän suhteen matkakohteeseen, ja myös pienempi budjetti riittää mukavammin matkasi ajaksi.

 

Hidasta

 

Syö paikallista ruokaa.

Slow travel -liikkeen eli hitaan matkailun mallin lähtökohtana on slow food -ajattelu, joka syntyi vastustamaan pikaruokaketjuja ja vaalimaan paikallisia perinteitä, ruokakulttuuria ja maanviljelystä. Jos kokkaat itsellesi ja seurueellesi, etsi raaka-aineesi paikallisten tuottajien toreilta ja kalastajilta, jotta saat käyttöösi kaikkein tuoreimmat ja maukkaimmat alueen omat tuotteet. Oletko lähdössä ulos syömään? Etsi alueen tapahtumapaikkoja tai kysy paikallisilta heidän omaa suosikkiravintolaansa. Tutustu paikalliseen keittiöön.

 

Syö paikallista ruokaa

 

Ole vastuullinen.

On helppoa unohtaa asioita, kun olet lomatuulella, mutta sinun tulisi muistaa ainakin pitää hiilijalanjälkesi mahdollisimman pienenä. Huolehdi lomamajoituspaikastasi kuten omasta kodistasi. Pyri säästämään vettä sulkemalla vesihana heti, kun et käytä sitä. Säästä energiaa sammuttamalla valot ja kytkemällä ilmastointi pois päältä, kun et ole huoneessa. Lajittele myös jätteesi kierrätykseen, kun lähdet pois matkakohteesta.

 

Ole vastuullinen

 

Liiku mahdollisimman paljon ulkona.

Ota koko perhe ja ystävät mukaasi, suunnista luonnon helmaan, pystytä teltta ja nauti raikkaasta ulkoilmasta ja kirkkaasta taivaasta. Lomat, jotka jättävät pienimmän hiilijalanjäljen, ovat ne, jotka vietät omalla takapihallasi. Tutki siis, millaisia metsiä, rantoja ja maamerkkejä on omalla lähialueellasi. Jos suunnittelet lähteväsi vaellukselle, muista pysyä merkityillä reiteillä välttääksesi vahingoittamasta alueen kasvillisuutta ja luontoa. Kuljeta mukanasi täytettävää vesipulloa ja muista myös ottaa kaikki vaelluksella tuottamasi roskat mukaasi.

 

Liiku mahdollisimman paljon ulkona

 

Auta oikein.

Jos matkustat kehittyvään maahan, haluat ehkä antaa jotakin takaisin, vaikkapa lahjoituksen muodossa. Konkreettisten esineiden, kuten kirjojen tai vaatteiden, lahjoittaminen voi tuntua hyvältä ajatukselta, mutta se voi johtaa odottamattomiin seurauksiin paikallisyhteisöissä. Etsi sen sijaan luotettava paikallinen toimija tai kansainvälinen hyväntekeväisyysjärjestö ja osoita lahjoitukset niille. Siten varmistat, että antamasi apu vaikuttaa positiivisesti paikallisyhteisöön.

 

Auta oikein

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP