Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min luettu

Kroatia on matkakohde, joka kannattaa kokea vedestä käsin. Adrianmeren saaristossa on kristallinkirkasta vettä ja vilkkaita kaupunkeja täynnä iloista iltaelämää, ja toisaalta se tarjoaa myös rauhallisia lahtia ja kauniita auringonlaskuja hieman rauhallisempaa tunnelmaa hakeville. Nosta purjeet ja valmistaudu nauttimaan suolaisesta merivedestä, herkullisista äyriäisistä ja kauniista luonnosta!

 

Suosituin reitti kulkee Splitistä Dubrovnikiin Bračin, Hvarin ja Korčulan kautta. Laivaliikenne lautoilla ja katamaraaneilla on näillä vesillä vilkasta, ja yleensä riittää, kun varaat liput yhtä vuorokautta ennen matkaa. Katamaraanit voivat olla täynnä sesonkiaikaan, mutta ne liikennöivät tiheään, joten aikaa ei juurikaan kulu odotteluun. Kesäkuun lopusta heinäkuun puoleenväliin vietettävän Yacht Week -festivaalin aikana juhlintaan osallistuvat laivat liikennöivät ympäri saaristoa, ja juhlahumua on tarjolla miltei joka satamassa. Jos kaipaat rauhallisempaa lomailua, kannattaa näinä viikkoina välttää alueen suurimpia satamakaupunkeja.

 

Matkaan voi aina tehdä pieniä mutkia, ja perinteisenkin reitin varrella suurimmillakin saarilla on hiljaisempia ja vähemmän tunnettuja kohteita. Lue viisi vinkkiämme alueen helmistä, joissa ei juuri törmää turisteihin.

 

 1. Šolta
  Lähinnä Splitiä sijaitsevalta pieneltä saarelta löytyy mukavan syrjäisiä lahtia, joissa pääsee helposti uimaan. Šoltassa tuotetaan myös oliiviöljyä seudun omilta viljelmiltä ja paikallista viiniä, joita molempia pääset nauttimaan saaren viihtyisimmässä kalastajakylässä, Stomorskassa.
   
 2. Uppoudu Bračin tunnelmaan
  Kun saavut Bračiin, älä suotta jää vain kuuluisalle mutta turistien suosimalle Zlatnin niemelle. Suuntaa sen sijaan suoraan itään Lovrečinan lahdelle, jossa on myös upea, hieman rauhallisempi ranta. Jos haluat pulahtaa mereen kallioilta tai kokeilla maastopyöräilyä, on Sutivan sinulle täydellinen kohde. 
 3. Maailmanperintökohde Hvar
  Hvar tarjoaa niin ikään rauhallisempia pakopaikkoja hieman kauempana bilerannoilta. Syrjäisessä lahdenpoukamassa sijaitsevassa Stari Gradissa on kallioita ja hiekkarantoja. Niiden vieressä levittäytyy myös laaja Stari Gradin tasanko. Nykyinen luonnonsuojelualue säilyi lähes koskemattomana 300-luvulle eea., kun kreikkalaiset ottivat maan viljelyskäyttöön. Vuodesta 2008 lähtien tasanko on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin, ja nykyisin siellä viljellään oliiveja ja viiniä. Lähde siis opastetulle vaellukselle elokuussa nauttimaan sadonkorjuun antimista! 
 4. Adrianmeren kaunein ranta
  Jos matkustat Korčulaan, kannattaa vierailla Proizdissa, Vela Lukan luoteispuolella sijaitsevalla pienellä ja miltei koskemattomalla saarella. The Daily Telegraph nimesi Bili Bocin koko Adrianmeren kauneimmaksi rannaksi. Vitivalkoiset pyöreät kivet johtavat turkoosinvihreään veteen, ja maisema on kuin suoraan postikortista. Saarelta löytyy myös ravintola, jonne voi vetäytyä varjoon siemailemaan virkistävää juotavaa.
   
 5. Gypset-tunnelmaa Visissä
  Visin saari on vierailemisen arvoinen kohde off-the-grid-lomailijoille. Saari toimi sotilastukikohtana 90-luvulle saakka, minkä ansiosta se on säilynyt suhteellisen koskemattomana ja uinunut piilossa myös matkailijoilta. Visissä vierailleet muistavat kohteen upean ympäristön ja paikallisen, hieman pysähtyneen ja leppoisan tunnelman. Visiin ja saarelta pois pääsee ainoastaan Splitistä liikennöivällä lautalla, joten muille saarille on mahdollista jatkaa vain matkustamalla takaisin Splitiin.

  Levitä kartta eteesi ja piirrä oma matkareittisi Kroatian turkoosinvihreään saaristoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP