Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min luettu

Berliini on täynnä merkkejä kaupungin kirjavasta ja pirstaleisestakin menneisyydestä. Kaupungin identiteetti on muovautunut monien vaiheiden kautta nykyiselleen, sillä sen rooli on ollut keskeinen monissa historiallisissa tapahtumissa. Tutustu Berliinin synkkään ja kiehtovaan menneisyyteen mielenkiintoisilla kävelykierroksilla.

 

Treptower Park

 

Teufelsberg

Teufelsbergin kukkula eli ”Pirunvuori” on juuri niin lumoava, kuin sen nimikin antaa ymmärtää. Berliinin länsipuolella, Grunewaldin metsien keskellä kohoaa ihmisen rakentama korkea kukkula, jonka huipulla kylmän sodan aikaisen vakoilu- ja salakuuntelukeskuksen rakennukset muistuttavat yhä menneestä ajasta. Paikalla on karmiva historia, sillä se toimi natsien harjoituskeskuksena. Toisen maailmansodan jälkeen paikalle kasattiin sodassa raunioituneiden rakennusten jäännöksiä, jolloin kukkula kohosi 120 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kylmän sodan aikana amerikkalaiset rakensivat tälle korkealle tähystyspaikalle oman vakoilu- ja salakuuntelukeskuksensa seuratakseen venäläisten radioliikennettä. Pirunvuoren huippu on nyt kauttaaltaan suljettu korkeilla aidoilla, mikä luo paikan ympärille oudon mystisen tunnelman. Voit varata pikkurahalla opastetun englanninkielisen kierroksen ja tutustua kohteeseen lähemmin. Kukkulalla liikkuessasi saat kuulla tarinoita ja kertomuksia paikan historiasta ja perehdyt myös elävään katutaidekulttuuriin.

 

Teufelsberg

 

Stasi-museo

Kuljeskele Saksan demokraattisen tasavallan turvallisuuspoliisi Stasin päällikön, Erich Mielken, työhuoneissa. Stasin entisessä päämajassa sijaitseva museo on säilytetty miltei koskemattomana aina kalustusta ja tuoksuja myöten, ja paikka henkii autenttista tunnelmaa. Stasi oli Saksan demokraattisen tasavallan salainen turvallisuuspoliisi, joka sortotoimillaan valvoi kansalaisiaan äärimmäisen tiukasti. Varaamalla opastetun kierroksen ymmärrät syvällisemmin propagandaa, erilaisia valvontamenetelmiä ja sitä, kuinka rakennuskompleksia pyrittiin naamioimaan. Saat myös kosketuspintaa siihen, millaista elämä todella oli entisessä Itä-Saksassa.

 

Berliinin muuri

Jos et ole käynyt Berliinin muurilla aikaisemmin, voit yhä nähdä siitä pieniä osia muutamissa harvoissa Berliinin kohteissa. Kaksi näkyvintä osaa ovat East Side Gallery, jossa on säilytetty pätkä muuria, sekä Berliinin muurin muistomerkki Gedenkstätte Berliner Mauer, joka sijaitsee Bernauer Straßella. East Side Galleryn muuri on täytetty vuonna 1990 kansainvälisten taiteilijoiden tekemillä 105 maalauksella. Gedenkstätte Berliner Mauerin pätkä muuria puolestaan on säilytetty täysin alkuperäisessä asussaan suojelukohteena, joka havainnollistaa hyvin muurin toimintaperiaatetta. Kävelykierrokset ovat paras tapa tutustua muurin historiaan, mutta muistomerkin varrella on myös lukuisia infopisteitä, jos haluat vain kuljeskella alueella.

 

 

Tempelhofin lentoasema

Tempelhofin lentoasema on aikoinaan ollut koko maailman suurimpia rakennelmia ja vanhimpia toiminnassa olleita lentokenttiä, ja sillä onkin takanaan modernin aikakautemme värittämä pitkä ja vaiheikas historia. Alun perin natsien vuosien 1936 ja 1941 välillä rakentama lentoasema suunniteltiin häikäisemään Hitlerin maailmanpääkaupunkiin, “Germaniaan”, saapuvia vierailijoita, joten voit helposti kuvitella kohteen mittavan suuruusluokan. Toisen maailmansodan jälkeen Tempelhof kuului amerikkalaisten sektoriin, mikä auttoi länsiberliiniläisiä selviytymään saarrosta. Kenttä suljettiin virallisesti vuonna 2008, ja nykyisin sillä on monia eri käyttötarkoituksia. Tempelhofin sisätiloissa majoitetaan pakolaisia, ja kentän valtavilla kiitoradoilla ja nurmialueilla järjestetään puolestaan viihde- ja virkistystapahtumia, kuten konsertteja ja pyöräilykilpailuja. Alueelle voi myös lähteä vaikka piknikille tai lennättämään leijaa! Varaamalla opastetun kierroksen lentoaseman sisätiloissa voit perehtyä kokonaisvaltaisesti rakennukseen ja sen historiaan.

 

Tempelhofin lentoasema

 

Treptower Parkin neuvostomonumentti

Lähde kävelylle Treptower Parkin neuvostomonumentille. Monumentti rakennettiin Berliinin vuoden 1945 taisteluiden aikana kuolleiden 50 000 sotilaan muistoksi. Tyypilliseen neuvostotyyliin uljaana kohoava muistomerkki on kaikessa vaikuttavuudessaan kunnioitusta herättävä, ja sen valtavat kivipatsaat puiston laidalla saavat kävijän tuntemaan itsensä suorastaan muurahaiseksi. Puiston keskikohdassa kohoava mausoleumi ja jättiläismäinen 12-metrinen sotilaspatsas on ympäröity Stalinin lainauksilla. Kohteeseen voi tutustua kätevästi ympäri puistoa sijoiteltujen infopisteiden avulla, mutta opastetuilla kävelykierroksilla monumentista saa muitakin mielenkiintoisia lisätietoja.

 

Treptower Park

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP