Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min luettu

Thaimaassa on tärkeää osoittaa kunnioitusta ja hymyillä saadakseen paikallisilta hyvän vastaanoton. Paikalliset ovat toki tottuneita turisteihin ja pieniin kulttuurieroihin, mutta matkailu on aina mukavampaa, kun opettelee paikallisten tavat. Thaimaassa on muutamia helppoja käyttäytymissääntöjä, jotka kannattaa muistaa.

Ansaitse kunnioitus tervehtimällä kohteliaasti 

Helpoin tapa osoittaa kunnioitusta on tervehtiä thaimaalaisittain. Laita kädet vastakkain ja kumarra hieman. Tervehdyksen nimi on wai, ja kädet asetetaan eri korkeudelle riippuen siitä, ketä tervehditään. Aseta kädet Buddhaa tervehtiessä otsan korkeudelle, vanhuksia tervehtiessä nenän korkeudelle ja samanikäisiä tai nuorempia tervehtiessä leuan alapuolelle. Jos asetat kädet väärälle korkeudelle, ei se ole kuitenkaan maailmanloppu. Tärkeintä on osoittaa kunnioitusta. Jos haluat olla erityisen kohtelias, voit sanoa myös sawadee eli hei tai kiitos eli khob khun ka (jos olet nainen) tai khob khun krap (jos olet mies).

Älä nolaa itseäsi Buddhan edessä 

buddha

Temppeli on pyhä paikka, jota tulee kunnioittaa vaatetuksella ja käytöksellä. Ota kengät pois ennen kuin menet temppeliin, mutta ole tarkkana jalkojesi kanssa, sillä jalkoja pidetään likaisina. Älä osoita jaloilla mitään tai ketään. Vaatteiden tulee peittää olkapäät ja polvet, eivätkä vaatteet saisi olla myöskään liian läpinäkyviä tai kireitä. Vältä tappamasta hyönteisiä temppelissä. Jos hyönteinen istahtaa ihollesi, puhalla se pois. Älä hempeile liikaa kumppanisi kanssa temppelin sisällä, älä korota ääntäsi äläkä mene kumartamassa olevan henkilön eteen.

Ota haltuun kansallislaji – tinkiminen!

thailand market

Tinkiminen on kuin urheilulaji Thaimaassa ja tärkeä osa kaupankäyntiä. Samat säännöt pätevät tinkimiseen kuin muuhunkin käyttäytymiseen tässä ystävällisessä maassa – tingi hymyillen. Thaimaassa ei sovi tinkiä yhtä aggressiiviseen tyyliin kuin Etelä-Euroopassa. Myyjän kanssa voi myös laskea leikkiä tunnelman kohottamiseksi ja saada näin tiputettua hintaa alas. Pyydä myyjältä lainaksi pientä laskinta ja kirjoita laskimen näytölle tarjouksesi. Mukaan kannattaa ottaa myös pienempää rahaa, sillä jos myyjä näkee lompakon olevan täynnä tonnin seteleitä, voi tinkiminen olla vaikeaa. Jos et saa haluamaasi hintaa, kiitä ja hyvästele hymyillen. Suurella todennäköisyydellä saat myyjältä vielä paremman tarjouksen.

Käytä haarukkaa oikein

thailand food

Thaimaassa pöytään on yleensä katettu haarukka ja lusikka veitsen sijaan. Haarukan suuhun laittamista pidetään Thaimaassa yhtä epähienona kuin ruoan syömistä veitsellä Suomessa. Pidä haarukkaa vasemmassa kädessä ja asettele ruoka lusikalle, jolla syödään. Turisteja vilisevillä alueilla on totuttu siihen, että haarukalla syödään länsimaiseen tapaan, mutta jos haluat saada lisäpisteitä paikallisten silmissä tai sulautua joukkoon pienessä paikassa, syö haarukan sijaan lusikalla.

Näillä vinkeillä osaat käyttäytyä kuin thaimaalaiset, joten pakkaa matkalaukut ja varaa matka uuteen kotimaahasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP