Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 min luettu

Sinun ei aina tarvitse matkustaa pitkälle päästäksesi näkemään jotakin uutta. Lue viisi vinkkiämme Skandinavian suosituimmista lomakohteista täynnä luontoelämyksiä, kulttuuria ja hyvää ruokaa.

 

Norja Lofootit

Lofootit voivat tuntua eksoottiselta jopa pohjoismaalaisesta, matkustipa sinne ihailemaan keskiyön aurinkoa tai revontulia. Dramaattinen maisema vie ajatukset helposti keskiaikaan ja viikinkeihin, joihin side on täällä erityisen vahva ja yhä voimissaan. Astu suoraan norjalaisten viikinkien arkipäivään Lofotr Vikingmuseumissa Borgissa. Täällä voit tutustua arkeologien löytämään, viikinkiajoilta peräisin olevaan kaikkein suurimpaan pitkätaloon: itse museo on rakennettu 83 metriä pitkään rakennukseen, jonka arkeologit kaivoivat esiin ja joka on sittemmin muutettu museoksi.

 

Koe valo vuoden ympäri

Aktiviteetit liittyvät Lofooteilla vahvasti jokaiselle vuodenajalle tyypillisiin valoilmiöihin, kesäiseen keskiyön aurinkoon tai talvisena hehkuvaan yötaivaaseen. Jos matkustat Pohjois-Norjaan kesällä, pääset kokeilemaan melomista ja golfia ja paljon muuta – vaikka keskiyöllä. Koe revontulet hevosen selästä käsin tai ota mukaasi opas, joka näyttää sinulle, kuinka saat vangittua valon parhaiten kameralla ammattilaisen ottein.

 

Täällä on runsaasti viihtyisiä majoitusvaihtoehtoja, joten ripusta takkisi naulaan vaikkapa Henningsvær Bryggehotellissa. Hotellissa on oma kalaravintola, jossa ruoka valmistetaan pieteetillä, ja jos haluat pyydystää ruokasi itse, hotellin henkilökunta järjestää asian mielellään.

 

Suomi – Rauma

Itämeren sylissä, Suomen länsirannikolla ja Gävlen korkeudella sijaitseva Rauma on koko maan kolmanneksi vanhin kaupunki. Käytännössä kokonaan puusta rakennettu kaupunki on perustettu jo vuonna 1442ja sen vanhimmat osat ovat vuodesta 1991 lähtien kuuluneet Unescon maailmanperintökohteisiin Pohjoismaiden suurimpana yhtenäisenä puusta rakennettuna kaupunkialueena. 70 hehtaarin laajuisella alueella ja kaikkiaan 600 puurakennuksessa asuu vain noin 700 ihmistä, joten ilmapiiri onkin täällä erityisen hyväntuulinen ja tiivis.

 

Koko päivän kahvipaussi

Mitä suomalaiset tekevät vanhassa puukaupungissa maamme länsirannikolla kaikkein mieluiten? Juovat tietenkin kahvia! Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa ja ainoita, jotka juovat kahvia ruotsalaisiakin enemmän, joten meiltä löytyy kahviloita yllin kyllin. Kontion kahvilasta saat muun muassa perinteisiä paksuja piparkakkuja, mutta jos haluat todella autenttisen Rauma-elämyksen, pistäydy kahvilla paikallisessa kodissa. Täältä varaat aidon ja oikean kahvipaussin englanniksi tai suomeksi.

 

Sisua ja saunaa

Loma Suomessa ei ole mitään ilman saunaa, sillä meillähän kylvetään vuoden ympäri. Kylmäpihlajan majakka sijaitsee upealla paikalla kauniissa saaristossa, ja sen yhteydessä toimivassa hotellissa on 13 huonetta ja sauna. Täällä voit pulahtaa joko mereen tai kylpytynnyriin, kun haluat vilvoitella kuumana kesäpäivänä!

 

Tanska – Skagen

Kaipaatko lomallasi aurinkoa? Jos matkustat Tanskaan, suuntaa Skageniin, jossa on maan tilastojen mukaan eniten aurinkoisia päiviä vuodessa. Täällä valossa todellakin on jotakin erikoista, ja Skagenin taidemaalareista tuli käsite 1800-luvun lopussa, jolloin Skagenista muodostui tanskalaisten, norjalaisten ja ruotsalaisten taiteilijoiden kokoontumispaikka. Eritoten Kattegattin ja Skagerrakin yhtymäkohdassa ulkonevaan, kalkkikivestä muodostuneeseen niemimaahan osuva valo kiehtoi taiteilijoita ja toimi monien maalausten innoittajana. Nykyisin monia näistä tauluista voi ihailla Skagenin museossa.

 

Vaeltavaa hiekkaa ja kaksi merta

Jos haluat kokea aaltojen pauhun kohdassa, jossa kaksi merta yhtyvät, matkusta Grenenin hiekkaiselle niemelle, joka muuttaa muotoaan seuraten meren liikkeitä. Paikallaan ei pysy myöskään Pohjois-Euroopan suurin liikkuva hiekkadyyni Råbjerg Mile, jonka 3,5 miljoonaa kuutiometriä hiekkaa liikkuu vuosittain noin 15–20 metriä.

 

Hyggeä Ruthsin tapaan

Jo 1900-luvun alusta asti toimineessa Ruths Hotelissa koet aitoa vanhan Skagenin tunnelmaa. Hotellin suurella terassilla viihtyvät kesäisin niin paikalliset kuin turistitkin. Voit ruokailla joko Ruths Brasseriessa tai Gourmetrestaurangenissa, joka keskittyy kalaan, mereneläviin ja muihin paikallisiin raaka-aineisiin.

 

Ruotsi – Höga kusten

Ruotsin Höga kusten eli Korkea rannikko dramaattisine maisemineen hämmästyttää matkailijoita kaikkina vuodenaikoina. Luontoelämysten lisäksi alue tarjoaa ruokaperinteitä, kulttuuria ja festivaaleja sekä kesällä että talvella.  

 

Yhtä luonnon kanssa

Kesällä voit lähteä tutkimusretkelle Skuleskogenin kansallispuistoon jalkaisin, pyörällä tai kiipeillen. 130 kilometrin mittainen Höga kustenin vaellusreitti kulkee koskemattomassa luonnossa. Talvisaikaan Hallstabergetin, Skulebergetin ja Solbergetin hiihtokeskukset ovat kaikki avoinna lasketteluun, ja niiden huippukahviloista saa tietenkin iki-ihania vohveleita.

 

Hapanta ja vahvaa

Näillä seuduilla kenenkään ei myöskään tarvitse olla nälissään. Uppoudu niin vanhaan kuin uuteenkin ruokakulttuuriin ja maistele Mjällomin ”tunnbrödiä” eli rieskaa, Härnön ginitislaamon tuotteita ja tietenkin kuuluisaa Ulvönin hapansilakkaa. Laivamatka saarelle kestää 75 minuuttia, ja samalla voit ihailla kauniita saaristolaismaisemia.

 

Nimismiehen nurkissa

Jos haluat huuhtoa happaman kalan maut jollakin raikkaalla, poikkea mantereella sijaitsevaan Länsmansgårdenin majataloon. Omistajat ovat myös Boxin viskitislaamon perustajia ja tarjoavat maistiaisia ja opastettuja vierailuja tislaamoon. Vuonna 1909 rakennetussa hotellissa, jossa on 19 viihtyisää huonetta kodinomaisessa ympäristössä, heräät vastaleivotun leivän suloiseen tuoksuun yhteiselle aamiaiselle talon keittiöön.

 

Toivottavasti nämä vinkit inspiroivat sinua lomalle pohjoisiin naapurimaihimme seuraavalla lomallasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP