Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min luettu

Ihminen elää syödäkseen, ainakin niin sanotaan. Usein myös matkustamme voidaksemme tutustua uusiin makuihin, ja kiinnostava uusi ruokakulttuuri vaikuttaakin usein matkakohteen valintaan. Mitä ovat eri maiden kansallisruoat ja missä niitä voi maistella? Me kerromme sinulle vastauksen!

Pizza, L’antica pizzeria da Michele, Napoli

Jos matkustaa Italiaan, on miltei pakko maistaa aitoa italialaista pizzaa. Napoli onkin kiistatta maailman pizzapääkaupunki. Asiantuntijoiden mielestä raaka-aineet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa kaikkein yksinkertaisimmassa pizzassa, Margheritassa, jossa auringon kypsyttämät tomaatit, puhvelimozzarella ja basilika lepäävät sulassa sovussa rapean pohjan päällä. Michele Condurro on vuonna 1870 perustetun L’antica pizzeria da Michelen nykyinen omistaja, joka elää täysin tämän periaatteen mukaisesti. Jo viiden sukupolven ajan maineikas pizzeria on tarjonnut vain Margheritaa ja sen toista versiota Marinaraa, johon kuuluu vain tomaattia, valkosipulia ja oreganoa. Michelen mielestä pizzan todellinen luonne katoaa, jos siihen lisätään useampia täytteitä. Idea tuntuu toimivan, sillä toimittajat ja asiantuntijat ovat nimenneet tämän ravintolan pyhäksi pizzatemppeliksi. Matkusta siis paikan päälle makutuomariksi ja selvitä, peittoaako klassinen Margherita todellakin kaikki muut pizzat.

pizza

Paella, Paco Gandia, Alicante

Espanjan ruokakulttuurin kuningas, paella, on kotoisin Valencian maakunnasta. Kuvittele sitä metakkaa, joka nousi, kun ravintola El Bullin huippukokki Ferran Adrià julisti, että paras paella, jota hän oli koskaan syönyt, löytyikin Andalusiasta! Oikea paella sisältää kermaisen pehmeää riisiä, kanaa sekä etanoita tai äyriäisiä. Valurautapannussa valmistettu riisi ruskistuu mukavasti, mikä tuo makuun karamellimaisen säväyksen ja tekee paellasta rapean. Huippukokin uudeksi suosikiksi on noussut ravintola Paco Gandia, joka täyttää kaikki nämä kriteerit. Gastronominen paellataistelu huipentuikin toden teolla, kun Aurinkorannikon kuuluisa Alicante sai hiljattain tämän merkittävän tunnustuksen. Tässä on täydellinen syy matkustaa kuvankauniiseen Espanjaan ja tutustua sen rakastettuun keittiöön.

paella

Sipulikeitto, Les Philosophes, Pariisi

Monissa ruokakulttuureissa vaatimaton talonpoikaisruoka on kaikkein parasta. On miltei taianomaista, kuinka yksinkertaisista aineksista voi loihtia mitä uskomattomampia herkkuja. Tästä erinomainen esimerkki on ranskalainen sipulikeitto, jonka kruunaa annoksen päälle asetettu gratinoitu leipäsiivu. Huolellisesti valmistettuna keitto onkin todellista lohturuokaa. Pariisissa Marais’n kaupunginosassa sijaitsevassa Les Philosophes -bistrossa valmistetaan ruokaa, joka on ”chic”. Ravintolalla on koko joukko vakioasiakkaita ja melkoisen värikäs historia. Toisen maailmansodan aikaan bistro piilotti suojiinsa nuoren juutalaistytön, joka kieltäytyi lähtemästä Pariisista sen jälkeen, kun hänen perheensä oli viety pois kaupungista. Tämä nainen pysyikin bistron kanta-asiakkaana aina 2000-luvun alkuun saakka. Terassilla käy edelleen iloinen puheensorina ja aiheena on tietenkin – bistron nimen mukaisesti – politiikka ja filosofia. Etsi oma paikkasi liitutaulujen lomasta ja tilaa hyvin pukeutuneelta tarjoilijalta lautasellinen sipulikeittoa 9 eurolla. C’est la vie en rose!

Sipulikeitto

Schweinshaxe (sianpotka), Zur Haxe, Berliini

Monet perinteisistä saksalaisista ruoista ovat ravitsevia ja kuin tehtyjä palauttamaan keho raskaan työpäivän rasituksista. Jos matkustat Saksassa, kasvata nälkääsi ennen lounasta – etenkin, jos haaveilet maistavasi klassista sianpotkaa, Schweinshaxea. Jotta saat varmasti kokea aidoimman makuelämyksen ja siihen olennaisena osana kuuluvan ähkyn, suuntaa ravintola Zur Haxeen Prenzlaurbergissa. Mieleenpainuva sisustus ja pitsiasuiset tarjoilijat ovat kuin suoraan postikortista ja kaukana siitä Berliinistä, johon kuuluu avantgardistinen taide ja pienpanimoiden olut. Tämä on todellinen hipsteriravintola, jonka voisi kuvitella löytyvän Tirolista! Turisteja ei paikkaan juuri eksy, mutta jos niin sattuu käymään, heistä kyllä pidetään hyvää huolta. Tunteella haudutetun ja rapeakuorisen sianpotkan kyytipojaksi tarjoillaan olutta kirjaimellisesti saavista kaataen, sillä se juodaan valtavasta kolpakosta, jota on kannateltava kaksin käsin. Vaivaisella 14 eurolla sinusta tuntuu, kuin saisit lautasellesi puolikkaan possun, joten täällä ei kukaan ihmettele, vaikka ruokaa jäisikin hieman tähteeksi.

sianpotka

Pue siis lomakamppeet yllesi ja lähde gastronomiselle Euroopan-kiertueelle. Makunystyräsi heräävät uusiin aromeihin ja muistavat tämän ruokamatkan ikuisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP