Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   2 min luettu

Tämä kukkulainen kaupunki kauniine rakennuksineen ja kivikatuineen on ollut kovassa nosteessa viime aikoina, eikä ihme. Lissabon tarjoaa modernia luksusta ja paikallisia helmiä, hyviä hotelleja ja maistuvaa ruokaa, reilun annoksen historiaa ja kulttuuria sekä runsaasti eteläeurooppalaista rentoa tunnelmaa. Hyppää kuuluisaan keltaiseen raitiovaunuun ja tutustu Portugalin pääkaupungin tarjontaan.

 

 

Hengaile Baixassa ja nauti bica

Paras päivä alkaa kahvikupillisella. Lissabonissa aamukahviksi nautitaan bica eli pieni espressokupillinen ‒ vaikkapa Riberia Novan tunnelmallisessa kauppahallissa lähellä merta ja kaupungin historiallista ydinkeskustaa Baixaa. Yksi Baixan helmistä on mahtava  Praça do Comércio, joka rakennettiin entisen kuninkaanlinnan paikalle vuoden 1755 suuren maanjäristyksen jälkeen. Suuri aukio rajoittuu yhdeltä sivultaan mereen, ja se on nykyään hyvä paikka tavata ystäviä, nauttia kahvikupillinen tai lounasannos, vierailla turisti-infossa tai vain katsella ihmisvilinää.

 

Kolumbuksen jalanjäljissä

Kun seuraat rantaviivaa itään päin, löydät itsesi Alfamasta, Lissabonin vanhimmasta kaupunginosasta, jonka kapeat kujat muodostavat todellisen labyrintin. Jos haluat yöpyä kaupungin historiallisessa sydämessä, Santiago de Alfama on todellinen elämys. Hotellin 1500-luvulla rakennettu rakennus sijaitsee Rua de Santiagolla, kadulla, jolla Kolumbus vietti aikoinaan häitään ja jolta tunnettu pyhiinvaellusmatka Caminho de Santiago de Compostela alkaa. Korttelissa voit myös nauttia aitoa portugalilaista ruokaa ja tietenkin myös kuunnella perinteistä fadoa, jonka kaihoista sävelet ovat saaneet vaikutteita muun muassa merimieslauluista. Kipua ikivanhoja katuja pitkin Portas do Solin näköalapaikalle ja nauti hetkinen upeasta näköalasta Tejo-joelle, ennen kuin hypähdät raitiovaunuun ja jatkat matkaa pidemmälle kaupunkiin.

 

Seuraava pysäkki: aikamatka

Linja 28, keltainen raitiovaunu 30-luvulta, on nähtävyys jo itsessään. Raitiovaunussa on eniten tilaa aamuisin, mutta ajelu mukulakivikaduilla ja kapeilla kujilla on elämys vuorokaudenajasta riippumatta. Raitiovaunu aloittaa matkansa kaupungin itäosassa sijaitsevasta Graçasta ja kulkee Alfaman ja Baixan kautta ylös Bairro Altoon. Päätepysäkki on Estrelassa. Siitä, missä kannattaa hypätä pois ja mitä eri pysäkkien ympäristöstä löytyy, voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan. Mutta valitsitpa minkä pysäkin tahansa, et taatusti pety!

 

Baarikierros alkaa täältä!

Päivän kääntyessä iltaan kannattaa suunnata Bairro Altoon. Syynkin voi arvata: tässä kaupunginosassa saattaa nimittäin olla koko Euroopan suurin baaritiheys. Eivätkä baarit suinkaan ole toistensa kopioita, vaan löydät täältä sekä ylellisiä cocktailbaareja ja trendikkäitä olutravintoloita että hämyisiä kapakoita, ja jokaisessa on omanlaisensa asiakaskunta. Jos olet kiinnostunut viineistä (joko laadusta tai määrästä), BA Wine Bar on oikea paikka sinulle. Viinibaarin listalla on yli 200 viiniä, joista voit valita budjettisi mukaan joko euron hintaisen lasillisen tai useiden satojen eurojen pullon. Ja jos baarikierroksella tuli otettua yksi lasillinen liikaa, ei hätää, sillä hotelli No Limit on lähellä. Hotellin persoonallisesti sisustetuissa huoneissa voit yöpyä esimerkiksi katosvuoteessa, riippumatossa tai sängyssä, jonka pääty on tehty vanhoista kirjoista.

 

Kolme ehdotonta kohdetta Lissabonin matkalla

 

Pasteis de Belém

Vuonna 1837 perustettu leipomo-konditoria valmistaa perinteisiä pastel de nata -leivoksia, joissa rapea voitaikinakuori saa seurakseen kanelilta tuoksuvaa vaniljakreemiä. Paikka ei ehkä kuulosta suurelta nähtävyydeltä, mutta sitä se on! Upea miljöö, jossa voi tehdä ostoksia tai viettää hetken kahvittelemassa.

 

Rua Nova de Carvalho

Epämääräinen punaisten lyhtyjen alue on saanut kasvojenkohotuksen. Vuonna 2011 kaupunki kyllästyi rähjäisiin merimieskapakoihin ja likaisiin baareihin ja kunnosti kadusta tyylikkään alueen, jolla todella viihtyy. Monet vaaleanpunaiseksi maalatun kadun uusista baareista ja ravintoloista ovat kuitenkin jättäneet sisustukseensa merkkejä entisestä elämästä esimerkiksi kalanverkkojen ja vähäpukeisten naisten muodossa.

 

Village Underground

Village Underground on työskentelyalue, taide- ja kulttuurikeskus, ravintola ja kahvila – kaikki vanhojen konttien ja kahden vanhan bussin varassa. Kulttuurikeskuksen idea on lainattu Lontoosta, mutta sen kukoistus on täysin luovien lissabonilaisten ansiota. Tarkista ajankohtaiset tapahtumat, festivaalit ja näyttelyt yhteisön Facebook-sivulta tai lähde paikalle, hengaile kahvilassa ja inspiroidu!

 

Lissabonista on tullut viikonloppumatkojen uusi suosikkikohde. Varaa oma tutkimusmatkasi saman tien!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

footer logo
Made with for you
CMP